CO ZNAMENÁ PPC A PROČ BY VÁS TO MĚLO ZAJÍMAT?

20.04.23

Zjistěte více o nejvyužívanějším a nejsilnějším nástroji pro online propagaci. Udělejte si přehled o výhodách a nevýhodách, nejvyužívanějších systémech a objevte skvělou možnost pro rozvoj vašeho e-shopu či podnikání.

O co vlastně jde?

PPC (z anglické zkratky Pay-Per-Click) je forma reklamy v online prostředí, při které inzerent, kterého vaše služba či produkt zaujal, platí pouze za kliknutí na vaši reklamu, tedy za výsledek.

To přineslo zásadní změnu v dosavadním vnímání propagace, jelikož v historii inzerent platil pouze za umístění reklamy bez větší možnosti vyhodnocení, zda se tato forma vůbec vyplatila a něco mu přinesla. Typickým příkladem jsou reklamy v rádiu, televizi, na billboardech či tisku.

Co je na PPC super?

  • Efektivita - výsledky můžete sledovat ihned po spuštění + máte možnost sledování výkonnosti konkrétních reklam, publik apod.
  • Přesné zacílení - Muži kolem 40 let bydlící v Ostravě se zálibou v cestování, lidé vyhledávající spojení “pruty na rybaření” v okolí 30 km vaší prodejny s rybářskými potřebami, nebo třeba návštěvníci vašeho webu, kteří však nedokončili objednávku? Ano, na všechny zmíněné skupiny můžete zacílit vaši reklamu a možností je násobně více
  • Flexibilita - změny lze provádět okamžitě, takže když třeba upravíte cenu produktu nebo máte v plánu krátkodobou slevovou akci, tak to není žádný problém
  • Výběr pozice - každé podnikání je v rozdílné fázi a vyhovuje mu něco jiného, můžete tedy cílit na první, nebo třeba třetí pozici
  • Statistiky a měření - PPC systémy nabízí detailní statistiky a přehledy (i v řádu hodin od spuštění), díky kterým můžete rychle reagovat, upravovat vaši strategii a rozhodovat o dalších krocích
  • Kontrola - stanovení rozpočtů je zcela na vás + testování novinek a vašich nápadů máte také pevně v hrsti Široká paleta možností - díky různým typům reklam, cílení, kombinacím a všem ostatním možnostem zde opravdu více než kde jinde platí ono známé “kreativitě se meze nekladou”
  • A bonus? Zvyšujete povědomí o vaší značce

Co na PPC není moc super?

  • Komplikovanost - vytvoření základních kampaní je celkem snadné, když však přijde řeč na splnění cílů a návratnosti, optimalizaci a využívání složitějších možností reklam a nastavení dlouhodobě fungujících strategií, je to zcela jiná písnička
  • Co platilo včera, dnes již nemusí - rychlost vývoje je v této oblasti opravdu vysoká, pro naplnění stanovených cílů a udržení se na špičce znamená sledovat trendy, změny a novinky téměř na denní bázi
  • Platíte za každý proklik - dalo by se to nazvat dvousečnou zbraní, za proklik totiž zaplatíte opravdu vždy, tato starost však při pečlivém nastavení a průběžné kontrole a optimalizaci odpadá

Hlavní typy a představitelé PPC systémů

Google Ads

Hegemon udávající trend ve světě i u nás, který díky své propracovanosti nabízí nejvíce možností reklam a cílení…zkrátka něco, co je úplným základem pro každého, kdo v online prostředí něco nabízí nebo prodává.

Sklik

Česká specialita společnosti Seznam, díky kterým můžete inzerovat ve vyhledávači seznam.cz, nebo se například s vaší reklamou dostat na nejvíce navštěvované weby u nás (Firmy.cz, Novinky.cz, Super.cz, Sport.cz,...).

Bing Ads

Donedávna přehlížený PPC systém využívající například Bing a Yahoo, který se do toho v poslední době silně opřel a ve spojení s implementací AI tak představuje slušnou příležitost, více si o tom můžete přečísti v samostatném článku na našem blogu.

Sociální sítě

Tyto systémy fungují na trochu jiném principu, jako inzerent zde necílí na klíčová slova, ale na publika (geografie, pohlaví, zájmy, povolání, a mnoho dalšího), mezi nejznámější patří Facebook Ads, Instagram Ads, Linkedin Ads, Twitter Ads, či TikTok Ads.

Srovnávače

Platformy využívané především e-shopy, slouží návštěvníkům k vyhledání a porovnání zboží, kde by jako inzerent můžete využít reklamu pro dosažení lepších a vyšších pozic, mezi nejvyužívanější patří Heureka.cz, Zboží.cz, Glami.cz, Shopalike.cz, či Biano.cz.

Takže, jdete do toho?

Základní kampaň zvládnete s menší či větší pomocí určitě sami. Ale jak jsem již psal výše, tak dosažení rentability, tvorba a optimalizace náročnějších forem inzerce a dlouhodobé neplňování cílů je už jiná písnička. Jsme certifikovaná agentura a PPC je naše vášeň, chcete-li se tedy pustit do této oblasti, kontaktujte nás - rádi se staneme vašimi parťáky.

Martin Koukal | koukal@shockmarket.cz

další články